SEIKA

Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Ανακοινώσεις ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΙΚΑ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Α.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΙΚΑ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Α.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ

seika TOP png

Αθήνα 16 Ιανουαρίου 2017
Προς
Όλους τους συναδέλφους

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΙΚΑ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Α.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ
ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΤΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ

Επειδή θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την ενημέρωση των συναδέλφων του ΣΕ ΙΚΑ Ν.Αττικής και Νήσων, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

Kατόπιν αιτήματος του Προέδρου του ΔΣ του ΣΕ ΙΚΑ Ν.Αττικής και Νήσων o Υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Πετρόπουλος, συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας. Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που δεν συμμετέχουν στο Προεδρείο δεν κατάφεραν να προσέλθουν, παρότι προσκλήθηκαν.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 10/01/2017 ο Υφυπουργός έδειξε διάθεση συνεργασίας, παραδεχόμενος ότι υπάρχει εμφανές έλλειμμα ενημέρωσης τόσο των υπαλλήλων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όσο και της κοινωνίας γενικότερα σχετικά με τις δομές και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Σε αυτό το σημείο επισημάνθηκε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση ζητήθηκε να λάβει χώρα, δεδομένου ότι ο ΣΕ ΙΚΑ Ν. Αττικής και Νήσων είναι ο μεγαλύτερος Σύλλογος Εργαζομένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που αριθμεί περί τα 2.500 μέλη.

Ο Υφυπουργός στη συνέχεια σχολίασε τη νέα οργάνωση του ΕΦΚΑ, η οποία, κατά την άποψή του, όταν οριστικοποιηθεί και γίνει αποδεκτή από την κοινωνία, θα ελαττώσει την τεράστια εργασιακή πίεση που δέχονται οι υπάλληλοι. Μέχρι το τέλος του 2017 πρωταρχικός στόχος είναι να περιοριστεί στο ελάχιστο η ανάγκη φυσικής παρουσίας των συναλλασσόμενων στα Υποκαταστήματα, καθώς ο νέος οργανισμός θα πραγματοποιεί ηλεκτρονικά τις περισσότερες εργασίες. Παράλληλα ο κ. Πετρόπουλος δεσμεύτηκε ότι όλο το προσωπικό είναι αναγκαίο για τη λειτουργία του νέου Οργανισμού και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα προκύψει ζήτημα πλεονάζοντος προσωπικού.

Ακολούθως, αναφέραμε μετ’ επιτάσεως ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει αγνοηθεί κατά την οργάνωση του νέου φορέα και ότι οι υπάλληλοι του ΙΚΑ αισθανόμαστε αδικημένοι. Ο Υφυπουργός έδειξε κατανόηση στην εν λόγω αιτίαση και εμμέσως πλην σαφώς κατέδειξε ως υπεύθυνους τόσο την προηγούμενη ηγεσία του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, όσο και υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες του φορέα μας.

Το Προεδρείο έθεσε ακόμη υπόψην του Υφυπουργού τον γενικότερα αδιαφανή και χωρίς κριτήρια τρόπο στελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, καθώς και τη συγκριτικά μειωμένη συμμετοχή των υπαλλήλων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σ’ αυτές. Ως παράδειγμα έφερε τις πρόσφατες επιλογές για τις θέσεις ευθύνης του νέου οργανισμού, ορισμένες από τις οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις προϋποθέσεις του Ν. 4445/2016, τον οποίο πριν λίγο καιρό η Κυβέρνηση πρότεινε και ψήφισε. Ως απάντηση λάβαμε τη δήλωση πως ίσως αρχικά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν κατέλαβε το χώρο που θα έπρεπε όσον αφορά στην τοποθέτηση συναδέλφων σε θέσεις ευθύνης, αλλά και πως ο ίδιος είναι διατεθειμένος να επαναθεωρήσει, ζητώντας παράλληλα και τη βοήθεια του συνδικάτου, για την ενημέρωσή του σε ανάλογα θέματα.

Ως παράδειγμα της δυσαρέσκειας αναφερθήκαμε στην επιλογή για την αρχική στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΦΚΑ, κάτι που και ο Σύλλογος μας με σειρά ενεργειών του είχε αναδείξει και καταγγείλει. Επιλέχτηκαν, όπως είναι γνωστό, συνάδελφοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, με οικογενειακές ιδιαιτερότητες και με κωλύματα μετακίνησης. Αποδεχόμενος την ευθύνη της λανθασμένης επιλογής για την αρχική στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΦΚΑ, δεσμεύτηκε πως θα ανακληθούν άμεσα αυτές οι μετακινήσεις, ενώ το «τηλεφωνικό κέντρο» θα αποτελέσει νευραλγικής σημασίας υπηρεσία του ΕΦΚΑ, αφού θα είναι η κύρια υπηρεσία εξυπηρέτησης των πολιτών. Για το λόγο αυτό το εν λόγω κέντρο θα στελεχωθεί από αρκετούς συναδέλφους, άριστα καταρτισμένους σε συγκεκριμένα αντικείμενα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίοι θα στεγαστούν σε ξεχωριστό κι εκσυγχρονισμένο χώρο και για τους οποίους θα γίνει προσπάθεια να δοθούν επιπλέον κίνητρα (π.χ. μειωμένο ωράριο).

Κατόπιν ερωτήματος που του θέσαμε σχετικά με τη λειτουργία των ΠΕ.Κ.Α. (Περιφερειακά Κέντρα Ασφάλισης), μας ενημέρωσε ότι αυτά θα περαιώνουν σε όλο το φάσμα τους ελέγχους. Όσον αφορά στα πρώην Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης, η λειτουργία των οποίων δεν απεικονίζεται στο παρόν μη ολοκληρωμένο οργανόγραμμα, θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως πριν, η δε λειτουργία τους ή μη στο μέλλον θα αποτελεί αρμοδιότητα του Διοικητή του ΕΦΚΑ. Επιπλέον, ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στο κλείσιμο Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υποστήριξε δε ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων χάρη στη λειτουργία ενιαίων κτιριακών δομών για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ μαζί).

Σε ερώτηση μας σχετικά με το οργανόγραμμα του νέου φορέα, μας απάντησε ότι αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και έχει προχωρήσει από την έκδοση του 11/2016, και δεσμεύτηκε να μας γνωστοποιήσει την τελευταία επικαιροποιημένη έκδοσή του άμεσα. Στο σημείο αυτό ζητήσαμε να εκφραστεί γνώμη επί του θέματος και από το Συνδικάτο, καθώς επίσης να καθοριστεί η περιγραφή των θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να ενσωματωθεί όλο το προσωπικό στο νέο οργανισμό.

Ο Υφυπουργός, αφού του επισημάνθηκε από το Προεδρείο η λεκτική αστοχία που αναγράφεται στο φυλλάδιο του ΕΦΚΑ, το οποίο ήδη διανέμεται σε συναδέλφους και συναλλασσόμενους, σχετικά με "...Πολυνομία, αβεβαιότητα, ακραίες ανισότητες, ανασφάλεια για πολλούς και υπερπροστασία για λίγους..." δήλωσε κατηγορηματικά ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν αφορά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά κάποια άλλα ασφαλιστικά ταμεία, δεχόμενος ότι η συγκεκριμένη διατύπωση αποτελεί όντως πρόβλημα. Συνέχισε λέγοντας ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πάντα υπηρετούσε τα συμφέροντα των πολλών και αδυνάμων, αλλά η εν λόγω πρόταση αναφερόταν στο ασφαλιστικό σύστημα συνολικότερα, που ξεχώριζε και απέδιδε προνόμια σε ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες, κατά την εκάστοτε πολιτική συγκυρία και τις αντίστοιχα διαμορφούμενες ισορροπίες.

Αναφορικά με τις υπερωρίες που εγκρίθηκαν για το έτος 2017 από το ΔΣ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ο Υφυπουργός δήλωσε πως θα προσπαθήσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατό και να απελευθερωθούν οι απαιτούμενοι πόροι.

Επιπροσθέτως, ο Υφυπουργός, αφού δέχτηκε ότι νομικά οι θέσεις των συναδέλφων πλέον δεν υφίστανται, δεσμεύτηκε για την άμεση κατοχύρωση των θέσεών μας τόσο στα υποκαταστήματα, όσο και στις υπηρεσίες της Διοίκησης. Αναγνώρισε δε πως χωρίς τη συμβολή και συμμετοχή των εργαζόμενων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχία του ΕΦΚΑ και στην κατεύθυνση αυτή δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι μπορεί, ζητώντας και τη συνεργασία του Συνδικάτου.

Ενημερώθηκε, επίσης, για τη συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη μεταξύ των συναδέλφων των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ, ένεκα και του νέου δικαστηρίου, το οποίο βρίσκεται προ των πυλών. Έδειξε ενδιαφέρον για το θέμα και ζήτησε χρόνο προκειμένου να ενημερωθεί και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκρίνοντας αρχικά τη λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε ερώτημά μας σχετικά με το μέλλον της Δ/νσης Εκπαίδευσης, που δεν αναφέρεται στα μέχρι τώρα σχέδια οργανογράμματος ή αναφέρεται ως τμήμα, μας δήλωσε ότι φυσικά και θα υπάρξει Δ/νση Εκπαίδευσης στο νέο φορέα, δεδομένου ότι είναι περισσότερο απαραίτητη σήμερα, καθώς για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα οι υπάλληλοι θα πρέπει να εκπαιδεύονται στα νέα αντικείμενα.
Όταν, εξάλλου, ερωτήθηκε σχετικά με την εγκατάσταση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ, μας ενημέρωσε ότι αυτή αρχικά θα γίνει στο κτίριο στο Χαλάνδρι και παράλληλα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποπεράτωση των εργασιών στο κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς. Δέχθηκε ότι υπάρχουν εντονότατες αντιρρήσεις σχετικά με την εγκατάσταση στο Χαλάνδρι για τους γνωστούς λόγους, δηλώνοντας ότι τις γνωρίζει, αλλά τόνισε επίσης ότι προς το παρόν δεν είναι εφικτό να αποφευχθεί η προσωρινή μετεγκατάσταση. Όταν του επισημάνθηκε η έλλειψη χώρων στο συγκεκριμένο κτίριο, μας δήλωσε ότι πιθανόν να μη μεταφερθούν τελικά εκεί όλες οι Διευθύνσεις του ΕΦΚΑ.

Η συμμετοχή των εργαζομένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην εφαρμογή του νόμου και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ δεν είναι απλώς αναγκαία. Επισημάνθηκε κατηγορηματικά, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, ότι η εκπαίδευση, η ενημέρωση, η γνώση και τελικά η συμβολή όλων των στελεχών του Οργανισμού μας ανήκουν στις προϋποθέσεις χωρίς τις οποίες είναι αδύνατη όχι μόνο η δόμηση και η λειτουργικότητα του νέου Ενιαίου Φορέα αλλά και η ίδια η ύπαρξή του.

Με δεδομένη την αντίθεσή μας στον τρόπο σχεδιασμού και λειτουργίας του νέου φορέα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ο ΕΦΚΑ είναι πλέον νόμος του Κράτους. Προκειμένου λοιπόν να λειτουργήσει αποτελεσματικά, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι προτάσεις των εργαζομένων, οι οποίοι μέχρι σήμερα καλούνται να λειτουργήσουν μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και πλήρους άγνοιας.

Από τη συνάντησή μας με τον Υφυπουργό αναδείχθηκε το γεγονός ότι κοινός σκοπός αμφοτέρων είναι η καλή συνεργασία, ώστε τα εμπόδια που υπάρχουν ή θα προκύψουν να λύνονται με τον πιο δίκαιο και λειτουργικό τρόπο. Αυτό προϋποθέτει ένα ασφαλές πλαίσιο εργασίας με κατάλληλη ενημέρωση και αξιοκρατία, που θα μας εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συνθήκες, ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε εκ νέου ότι θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε δυναμικά, με στόχο να μη θίγονται τα συμφέροντα των συναδέλφων από τις ενέργειες και τις επιλογές της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά αντιθέτως να προωθούνται, ενώ παράλληλα θα είμαστε αρωγοί σε κάθε θετική πρωτοβουλία.

Το Προεδρείο του Συλλόγου πολύ σύντομα με νέο έγγραφό του θα καλέσει τις Επιτροπές Βάσης των Υποκαταστημάτων, για να ενημερώσει τους συναδέλφους και να ακούσει τις απόψεις και προτάσεις τους, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένη θέση, την οποία θα μεταφέρουμε αρμοδίως σε νέα συνάντηση με τον Υφυπουργό και το Διοικητή του ΕΦΚΑ, δεδομένης και της δέσμευσής τους ότι είναι και θα είναι ανοιχτοί σε κάθε εποικοδομητική συνεργασία.

ds new

pdf Η Ανακοίνωση