SEIKA

Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Έγγραφα - Υπομνήματα Καθοριστικός, ουσιαστικός και απαραίτητος ο ρόλος του προσωπικού ασφαλείας

Καθοριστικός, ουσιαστικός και απαραίτητος ο ρόλος του προσωπικού ασφαλείας

Προς
Τον Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο

Θέμα: «Καθοριστικός, ουσιαστικός και απαραίτητος ο ρόλος του προσωπικού ασφαλείας»

Κύριε Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Δυστυχώς, ειδικά τον τελευταίο καιρό, έχουμε γίνει μάρτυρες άκρως λυπηρών φαινομένων όπως, προπηλακισμοί ακόμα και βιαιοπραγίες κατά υπαλλήλων του ΙΚΑ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους περιστατικά, σαν αυτό που συνέβη πρόσφατα στο ΙΚΑ Δραπετσώνας και τα οποία έχουν αυξηθεί επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα, ανησυχούν τη Διοίκηση του ΙΚΑ, τόσο, όσο και τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ, αλλά και εμάς σαν συνδικάτο.

Αναλογιζόμενοι τα παραπάνω, οφείλουμε να είμαστε απόλυτοι. Δεν επιτρέπεται, πλέον, ν' αναλωνόμαστε στον χαρτοπόλεμο. Όλα έχουν τα όριά τους. Η κατάσταση έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπισή της, ειδάλλως σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Εμείς, έχοντας συνείδηση αυτού που είμαστε, αρνούμαστε να ακυρώσουμε το λόγο ύπαρξης της συνδικαλιστικής οργάνωσής μας. Εσείς, ως ηγεσία της διοίκησής μας πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τέτοια φαινόμενα;

Σ' ένα πιστεύουμε θα συμφωνήσετε, χωρίς τους υπαλλήλους του ΙΚΑ δεν υπάρχει ΙΚΑ. Και γενικότερα, χωρίς εργαζόμενους τίποτε δεν παράγεται. Η συκοφάντηση, η απαξίωση, η λοιδορία των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, και του ΙΚΑ, συνιστά επιλεγμένη μικροπολιτική. Επιδιώκεται η στοχοποίηση των αναίτιων ώστε να εμφανιστούν ανεύθυνοι οι υπεύθυνοι. Το αποτέλεσμα βιώνεται καθημερινά. Οι στοχοποιημένοι υπάλληλοι καθίστανται θύματα βιαιοπραγιών. Ο συναλλασσόμενος θυμωμένος από την αθλιότητα, την οποία συγκεκριμένη πολιτική γέννησε, έντεχνα οδηγείται και ξεσπά και στον υπάλληλο του ΙΚΑ.

Είναι πλέον φανερό, η παρακμιακή κατάσταση, που βιώνεται από τη λειτουργία του ΙΚΑ, δεν είναι άσχετη από τη γενική παρακμή της όλης κοινωνικής – πολιτικής λειτουργίας. Πράγματι, η ιστορία διδάσκει ότι καθετί που ωριμάζει, στη συνέχεια, παρακμάζει. Θα δούμε άραγε στο ΙΚΑ ότι καλούμαστε να βιώσουμε και με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τον κλάδο υγείας; Γι' αυτό αφήνονται απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ; Όσο περισσότερες επιθέσεις εναντίον τους, τόσο ευκολότερα θα καταστεί συνείδηση των ασφαλισμένων ότι για την εξαθλίωσή τους φταίνε οι υπάλληλοι. Όταν, βέβαια, αντιληφθούν την πλάνη τους, θα είναι αργά.

Ξεκαθαρίζουμε, δηλώνοντας προς όλους:
Το προσωπικό ασφαλείας, που προσλήφθηκε και υπηρετεί στο ΙΚΑ, να παύσει να ασχολείται με αλλότρια καθήκοντα. Επιβάλλεται να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, να παρέχει τις υπηρεσίες, για τις οποίες προσλήφθηκε. Να προστατεύει, δηλαδή, το προσωπικό από τις επιθέσεις που δέχεται. Το επιβάλλει η νομιμότητα. Το άρθρο 19 του Ν. 1339/1983, όπως ισχύει, απαγορεύει την ανάθεση σ' αυτό καθηκόντων άλλης κατηγορίας εργαζομένων. Το ίδιο ορίζει το άρθρο 1 παρ. 4 της 7012/13/1-0/2006 απόφασης του Υπουργού Δημόσιας Τάξης (ΦΕΚ Β΄454). Το ίδιο δέχεται και η διοίκηση του ΙΚΑ, με το Γ99/57/5-6-2001 έγγραφό της και με την εγκ. 35/25-5-2005 (έγγραφο Γ99/83/25-6-05).

Με σαφήνεια εκθέσαμε τα πράγματα και με την ευκαιρία θα τονίσουμε: Μακριά η σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας του ΙΚΑ. Το υπάρχον προσωπικό ασφαλείας είναι συνάδελφοί μας χρόνια τώρα. Όπως περίτρανα απέδειξε και το πρόσφατο περιστατικό στη Δραπετσώνα, οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι όποτε κλήθηκαν να μας υπερασπιστούν το έκαναν με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό, γι' αυτό μόνο σ' αυτούς εμπιστευόμαστε την ασφάλειά μας τούτους τους δύσκολους καιρούς.

      Για το Δ/κο Συμβούλιο
              Ο Πρόεδρος          Ο Γεν. Γραμματέας
   Θεοδωρίδης Βαγγέλης            Κεκές Νίκος

pdf Η Ανακοίνωση