SEIKA

Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Γενικές Συνελεύσεις Απολογισμός Γενικής Συνέλευσης 2/12/2011

Απολογισμός Γενικής Συνέλευσης 2/12/2011

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Το Δ.Σ. καταθέτει στη σημερινή Γ.Σ. και βάζει στην κρίση σας τον απολογισμό της δράσης και της λειτουργίας του.

 

Βρεθήκαμε να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα των εργαζόμενων στο ΙΚΑ στη χειρότερη συγκυρία όλων των εποχών.
Σε διεθνές επίπεδο παρακολουθήσαμε τις υποτελείς στις αγορές Κυβερνήσεις να σπρώχνουν τους λαούς στο δρόμο της εξαθλίωσης.
Η κρίση στην Ευρώπη και η απειλούμενη κατάρρευση της ευρωζώνης μοναδικό στόχο έχουν τους εργαζόμενους.

Στη χώρα μας βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.  Αύξηση ΦΠΑ και εμμέσων φόρων. Αύξηση της φορολογίας μέσω της μείωσης του αφορολόγητου. Χαράτσι 2% στο εισόδημα, χαράτσι στα ακίνητα με την απειλή της διακοπής του ρεύματος, μείωση στη κύριες συντάξεις, μείωση στης επικουρικές, μείωση στο εφάπαξ, εισφορά αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά στο εισόδημα, αύξηση ωραρίου, τμηματικές περικοπές στους μισθούς και τελικά μισθοί πείνας και απελπισίας με το νέο μισθολόγιο. Υπερωρίες στις 20 ώρες το μήνα. Δωρόσημο σε κίνδυνο.

Η συγκυβέρνηση επιχειρεί σύμφωνα με όσα ακούστηκαν προχθές στη Βουλή ανατροπή της φιλοσοφίας του αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος που εφαρμόζεται στη χώρα μας, ξεκινώντας να μιλάει για ατομικούς ασφαλιστικούς λογαριασμούς στην επικουρική ασφάλιση, με αφορμή το τσουβάλιασμα όλων των επικουρικών ταμείων σε ένα.

Πρόσχημα για όλα αυτά η απειλή της χρεοκοπίας που κρέμασαν διαχρονικά πάνω από τα κεφάλια μας οι μέτριοι και οι ανάξιοι που κατάφεραν να κυριαρχήσουν στην πολιτική ζωή της χώρας μας.

Αποκορύφωμα αυτών των πολιτικών η «αποφράδα μέρα 28/11/11», όπως τη χαρακτήρισε η ΑΔΕΔΥ, μέρα που μετά από 100 χρόνια απολύθηκαν 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι και απειλείται και συνέχεια από την Τρόικα και την Συγκυβέρνηση.

Η σταδιακή απαξίωση των Δημοσίων Υπαλλήλων ήταν για χρόνια συστηματική.

Η πρόταξη των τεχνοκρατών σαν τη λύση για όλα τα προβλήματα, παρέσυραν τους εργαζόμενους αλλά και κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες που άρχισαν να ψελλίζουν περίεργα πράγματα.

Όσο μας αφορά δεν παρασυρθήκαμε και είμαστε περήφανοι γι΄ αυτό. Βλέπαμε ότι στόχος ήταν η διάλυση της συλλογικότητας.

Σημαία μας το άρθρο 2 του Καταστατικού που αναφέρει ότι σκοπός του Συλλόγου μας είναι εκτός από την προστασία, βελτίωση και προαγωγή των επαγγελματικών – οικονομικών – κοινωνικοασφαλιστικών- ηθικών συμφερόντων και δικαιωμάτων των μελών του, είναι και η καλλιέργεια και διαμόρφωση ταξικής κοινωνικής συνείδησης καθώς και η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και συναδέλφωσης μεταξύ τους και με όλους τους άλλους εργαζόμενους και όχι η ιδιώτευση.

Ξέραμε ότι ανίσχυροι σύλλογοι, εργαζόμενοι εύκολα θύματα.

Προσπαθήσαμε να ταράξουμε τα νερά και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία για πρώτη φορά κάναμε κινητοποιήσεις μέρα Σάββατο.

1η 24/9/11 με συγκέντρωση και κουβέντα στο χώρο αυτό και στη συνέχεια πορεία.

 2η 15/10/11 με συγκέντρωση στα γραφεία μας και πορεία.

Το τόλμημα μας το δικαίωσε η μαζική συμμετοχή των αγανακτισμένων εργαζόμενων στο ΙΚΑ.

Στηρίξαμε με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή μας που φάνηκε από τις προσυγκεντρώσεις μας, όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού μας οργάνου.

Στο χώρο μας επιδιώξαμε την επαφή και την επικοινωνία με τους συναδέλφους με το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων. Βρεθήκαμε σ΄ όλους τους χώρους δουλειάς προγραμματισμένα αλλά και όταν μας ζητήθηκε. Μένουν 2-3 υποκαταστήματα που δεν το έχουμε καταφέρει, όμως το έχουμε υποσχεθεί και θα το κάνουμε άμεσα. Βιώσαμε τα προβλήματα μικρά ή μεγάλα και ζήσαμε την καθημερινότητα.

Εκτός από τις επισκέψεις μας υπήρχε και συνεχής έκδοση και αποστολή ενημερωτικού υλικού για  κάθε θέμα και για κάθε δραστηριότητα μας. Διακινήθηκε στους χώρους δουλειάς από τις Επιτροπές Βάσης. Δημοσιοποιήθηκε και μέσα από την ιστοσελίδα μας www.seika.gr. Που έχει ήδη αναβαθμιστεί και φιλοδοξούμε να την εξελίξουμε και εργαλείο αμφίδρομης επικοινωνίας.

Οι Επιτροπές Βάσης καλέστηκαν σε ολομέλειες για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων.

Οι παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης και της Υπηρεσιακής ιεραρχίας ήταν συνεχείς και καθοριστικές. Στόχος μας λύσεις υπέρ των εργαζόμενων και του ΙΚΑ.

Για μια ακόμα χρονιά έχουμε εξασφαλίσαμε για όλο το 2011 το πλαφόν των υπερωριών για το σύνολο των εργαζόμενων.

Οι  πέντε δόσεις των αναδρομικών κρατήσεων, η αναστολή της πληρωμής των δόσεων των δανείων είναι και αυτά σημαντικά.

Στηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ που οι κυβερνήσεις με τις αποφάσεις τους κάνοντας άλλοτε κοινωνική και άλλοτε ρουσφετολογική πολιτική οδήγησαν σε οικονομικά αδιέξοδα. Στηρίζουμε την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, την μείωση του χρόνου απονομής συντάξεων και τη βελτίωση των υπηρεσιών που μπορούν να γίνουν, μέσω ενός πραγματικά λειτουργικού ΟΠΣ, με ταυτόχρονο ανασχεδιασμό των καθημερινών διαδικασιών και σε συνδυασμό με ένα νέο σύγχρονο Οργανισμό.

Για όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα ευθύνη έχουν οι διοικήσεις του ΙΚΑ.

Στη Διοίκηση υπάρχει επιτροπή που μελετάει πρόταση για νέο οργανισμό του ΙΚΑ άγνωστο προς ποια κατεύθυνση.

Ο Διοικητής του ΙΚΑ αρνήθηκε πρόταση της Ομοσπονδίας για συμμετοχή εκπρόσωπου των εργαζόμενων σ΄ αυτή την επιτροπή.

Το συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικεί την συμμετοχή του σ΄ όλα τα επίπεδα και όλα τα όργανα που παίρνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί.

Κατάργηση οργανικών θέσεων – κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων.

Θέση μας ένα ΙΚΑ μεγάλο και ισχυρό για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Προτείναμε 1 μέρα τη βδομάδα να μη γίνεται καμία συναλλαγή με κοινό στα υποκαταστήματα για να μπορούν οι υπάλληλοι που έχουν απομείνει να διεκπεραιώνουν τις εκκρεμότητες τους. Η Διοίκηση του ΙΚΑ δεν το δέχεται. Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση μας είναι ουσιαστική και για το λόγο αυτό θα επιμείνουμε μέχρι να υλοποιηθεί. 

Όλες οι «μεταρρυθμίσεις» στο ασφαλιστικό έγιναν στην πλάτη των εργαζόμενων στο ΙΚΑ που συνεχώς ο αριθμός τους μειώνεται, προσθέτοντας τους νέο φόρτο δουλειάς.

ΕΟΠΥΥ. Κανείς υπάλληλος του ΙΚΑ να μην μεταφερθεί χωρίς αίτησή του.

ΚΕΠΑ στο ΙΚΑ. Αυτοί που το σχεδίασαν έπρεπε να γνωρίζουν ότι σε συνθήκες έλλειψης προσωπικού θα δημιουργούσαν πρόβλημα στην κοινωνία. Ανάπηροι στις ουρές. Δεν διστάσαμε ούτε στιγμή όταν διαπιστώσαμε ότι πάνε να καλύψουν τα λειτουργικά κενά με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους να αντιδράσουμε απαιτώντας την άμεση απομάκρυνσή τους. Υπάρχουν τρόποι να λυθεί το πρόβλημα της γραμματειακής υποστήριξης.

Για την ηρεμία στους χώρους δουλειάς και κάλυψη των πραγματικών αναγκών στη λειτουργία του ΙΚΑ προτείναμε όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι να τοποθετούνται αποκλειστικά στα υποκαταστήματα. Επίσης προτείναμε όλα τα αιτήματα μεταθέσεων να εξετάζονται στο σύνολο τους και οι μεταθέσεις να γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια γνωστά σ΄ όλους από πριν. Στο σημείο αυτό θα επιμείνουμε και θα το απαιτήσουμε με όποιο τρόπο χρειαστεί.

Όσο αφορά τις προσλήψεις προσωπικού θέση μας είναι: να προσληφθούν όλοι όσοι έχουν πετύχει στο διαγωνισμό 8Κ του ΑΣΕΠ και όλοι όσοι με αίτησή τους ζητάνε να μεταταγούν στο ΙΚΑ.

Αντιδράσαμε στη μεταφορά της Διοίκησης στα ακατάλληλα κτίρια των πρώην καπναποθηκών ΚΕΡΑΝΗ στου Ρέντη, αντιπροτείνοντας το ιστορικό κτίριο Πειραιώς 64 που μένει εγκληματικά αναξιοποίητο από το 2001.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ έκανε δεκτή την πρότασή μας με απόφαση του Δ.Σ. του ΙΚΑ.

Κτίριο Διοίκησης όχι μόνο σύμβολο αλλά και σύγχρονο και λειτουργικά άρτιο που θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή που βρίσκεται.  

Πρότασή μας είναι σε συνεργασία με τη Διοίκηση να στεγαστεί στο χώρο και παιδικός σταθμός για τα παιδιά των εργαζόμενων. Ο Διοικητής του ΙΚΑ είναι θετικός στο αίτημά μας. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε αποτέλεσμα.

Με συνεχείς παρεμβάσεις μας συμβάλαμε στην ολοκλήρωση των κρίσεων Διευθυντών και πιέζουμε να υλοποιηθούν και οι κρίσεις των Προϊσταμένων των οποίων    η θητεία έχει λήξει εδώ και χρόνια με κριτήρια αντικειμενικά.

Πιστεύουμε ότι όποιο νομοθετικό πλαίσιο και να ισχύει δεν απαγορεύει στην εσωτερική διαδικασία διαμόρφωσης άποψης των μελών του Υπηρεσιακού Συμβουλίου να ληφθούν υπόψη αποκλειστικά αντικειμενικά κριτήρια που θα καθοριστούν και θα γίνει κατάταξη των υποψηφίων σε σειρά που δεν θα παραβιαστεί. Αντικειμενικά κριτήρια δεν σημαίνει και απόλυτη αξιοκρατία, είναι όμως μια αρχή, ένα μέτρο σύγκρισης που βάζει φρένο στις αυθαιρεσίες και περιορίζει κατά πολύ το αίσθημα αδικίας που μένει σε συναδέλφους μετά το τέλος κάθε διαδικασίας κρίσεων.

Όσο αφορά τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Συλλόγου, θεωρούμε ότι είναι και αυτές σημαντικές, όπως η βράβευση των παιδιών των συναδέλφων που πέτυχαν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, οι δωροεπιταγές για αγορά βιβλίων από τα παιδιά των συναδέλφων ακόμα και η προμήθεια με έκπτωση καρτών του ΟΑΣΑ.

Τέλος το πολύ σημαντικό για τους δύσκολους καιρούς που περνάμε Ταμείο Αλληλοβοήθειας που στα πλαίσια των δυνατοτήτων του συνεχίζει να ενισχύει οικονομικά συναδέλφους με σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΑΔΕΔΥ

- Μισθολόγιο που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές μας ανάγκες.

- Προστασία ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

- Στήριξη και ανάπτυξη του Κοινωνικού Κράτους, Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση.

- Δίκαιο Φορολογικό – Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

- Εφάπαξ - ΤΕΑΠΟΚΑ.

- Προστασία και αναβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση .


ΠΟΣΕ ΙΚΑ – ΣΕ ΙΚΑ

- Προσλήψεις προσωπικού – Ενιαία σχέση εργασίας όλων των εργαζόμενων στο ΙΚΑ – Όχι στην ανασφάλιστη εργασία στο ΙΚΑ.

- ΚΕΔΣ και ΚΕΣ στο ΙΚΑ.

- Αύξηση του Δωρόσημου.

- Αμοιβή εισηγητών ΤΔΕ.

- Νέος σύγχρονος Οργανισμός- Βελτίωση των λειτουργιών του ΙΚΑ προς όφελος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

- ΟΠΣ ΙΚΑ χωρίς τις ιδιωτικές εταιρείες- συνεχής εκπαίδευση επιμόρφωση προσωπικού.

- Καμία ιδιωτική εταιρεία στο ΙΚΑ, αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του – Καθαριότητα και φύλαξη με προσωπικό του ΙΚΑ.

- Επιτέλους αξιοκρατία στις κρίσεις και στις Υπηρεσιακές μεταβολές.

- Συνθήκες εργασίας-Υγιεινή και Ασφάλεια- Κτιριακό.


Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει στο σώμα όλα τα θέματα του Διεκδικητικού μας πλαισίου να είναι απεργιακά αιτήματα για τα οποία η  Γενική Συνέλευση των μελών μας να εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο να καθορίσει το χρόνο και τη μορφή των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Παρακαλούμε το Προεδρείο η πρότασή μας να μπει σε ψηφοφορία μετά την τελική διαμόρφωση και έγκριση του διεκδικητικού πλαισίου.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.

Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ δεν σκύβουν το κεφάλι. Έχουν τη θέληση και αντιστέκονται στη λαίλαπα.

Είμαστε εδώ στην κορυφαία συλλογική διαδικασία για να μιλήσουμε ανοιχτά, να καθορίσουμε τι θέλουμε και πως το διεκδικούμε.

Καλώ και εγώ τους νεότερους συνάδελφους να ενεργοποιηθούν στα κοινά, ξεκινώντας από δω σήμερα να πουν και αυτοί τη γνώμη τους, την πρόταση τους στο ακροατήριο όλων των συναδέλφων να συμμετέχουν.