SEIKA

Back Βρίσκεστε εδώ: Home Μισθολογικά Θέματα Οι νέες κατεδαφίσεις σε μισθούς, συντάξεις, φόρους

Οι νέες κατεδαφίσεις σε μισθούς, συντάξεις, φόρους

Με συλλαλητήριο το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011 στη Θεσσαλονίκη ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ θα δώσουν ηχηρή απάντηση στη νέα φοροεπιδρομή και στην αφαίμαξη μισθών και συντάξεων. Κατα την ΑΔΕΔΥ οι απώλειες του συνολικού εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων αγγίζουν το 40%!

1. ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ-ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ: Εντος του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της για το νεο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλληλων.

Για το θέμα αυτό η ΑΔΕΔΥ σημειώνει οτι, παραμένει πιστή στις αρχές της, διεκδικεί την καθιέρωση ενός νέου Ενιαίου και Δίκαιου Μισθολογίου, για το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο, ένα μισθολόγιο το οποίο θα αναβαθμίζει οικονομικά τους εργαζόμενους, θα αναπληρώνει τις απώλειες των τελευταίων ετών, θα αποκαθιστά τις εσωτερικές ανισότητες μεταξύ εργαζομένων, θα υπηρετεί τη βασική αρχή της ενιαίας και ισότιμης αντιμετώπισης όλων των υπαλλήλων, συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών.

Παράλληλα επισημαίνεται οτι οι απώλειες του συνολικού εισοδήματος των Δημοσίων Υπαλλήλων αγγίζουν πια το 40%. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους και τονίζουμε ότι δεν θα δεχτούμε καμία περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων μας. Η ΑΔΕΔΥ- σε σχετική της ανακοίνωση -τονίζει οτι οι θέσεις της Κυβέρνησης, σχετικά με το νέο Μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων, όπως αυτές περιγράφονται σε ανακοίνωση(24/8/2011) του Υπουργείου Οικονομικών, αποκαλύπτουν ότι η Κυβέρνηση υπαναχώρησε από όλες τις έως σήμερα δεσμεύσεις και υποσχέσεις της.

 Κατα την ΑΔΕΔΥ από την ανακοίνωση αυτή καθίσταται απολύτως σαφές ότι η Κυβέρνηση οδηγείται στον πλήρη διαχωρισμό «νέων» και «παλαιών» υπαλλήλων, μέσω της διαφορετικής μισθολογικής τους μεταχείρισης, ενώ παράλληλα σχεδιάζει την επιβολή νέων περικοπών σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων στο Δημόσιο. Οι σχεδιασμοί αυτοί, εάν υλοποιηθούν, οδηγούν αφενός στη διατήρηση των ήδη υπαρχόντων εσωτερικών ανισοτήτων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν νέες -και μάλιστα ιδιαίτερα άδικες ανισότητες- μεταξύ εργαζομένων, που όχι απλώς εργάζονται σε διαφορετική Υπηρεσία, αλλά και μέσα στο ίδιο Γραφείο! Οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης, είναι προφανές ότι, δεν αφορούν σε καμία περίπτωση ένα Νέο Ενιαίο Μισθολόγιο αποκατάστασης αδικιών, ενίσχυσης εισοδημάτων (ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων Δημοσίων Υπαλλήλων), ένα Μισθολόγιο διαφάνειας, ισότητας, το οποίο θα εξορθολογήσει τις υπάρχουσες στρεβλώσεις και θα συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών. Αντιθέτως τέτοιου είδους σχεδιασμοί «υποτάσσουν» το Μισθολόγιο στους γενικότερους δημοσιονομικούς στόχους, με άγνωστες συνέπειες για το ήδη "κατακρεουργημένο" εισόδημα της πλειοψηφίας των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται σαφώς για ένα Μισθολόγιο, το οποίο, αντί να αναβαθμίζει τις αποδοχές ενός μεγάλου μέρους των Δημοσίων Υπαλλήλων, βασιζόμενο στην αρχή: «Υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά προσόντα, θα αμείβονται με τον ίδιο τρόπο» (αρχή που κατά κόρον χρησιμοποιήθηκε από την Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, για επικοινωνιακούς όπως φαίνεται μόνο λόγους), οδηγεί σε νέα υποβάθμιση των αποδοχών, με μεγάλους χαμένους, τόσο τους νεοεισερχόμενους όσο και τους χαμηλόμισθους στο Δημόσιο. Επιπλέον, η αναφορά που γίνεται στη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, περί διατήρησης προσωπικής διαφοράς για το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων, οδηγεί αυτομάτως σε σαφή συμπεράσματα για το μέγεθος των περικοπών που πρόκειται να ακολουθήσουν, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μεσο-μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Πρόκειται ασφαλώς για ένα ακόμη τέχνασμα με στόχο τον αποπροσανατολισμό του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου, στη βάση πολλών άλλων που προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες που μιλούσαν για αυξήσεις στους χαμηλόμισθους Δημοσίους Υπαλλήλους. Ταυτόχρονα, η σύνδεση του νέου μισθολογίου με το βαθμολόγιο θα καταδικάσει την πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημόσιο σε νέα μισθολογική καθήλωση.

Πάντως οι δημόσιοι υπαλληλοι πήραν την πρώτη γεύση των νέων περικοπών στους μισθους τους με τα μέτρα για τις υπερωρίες, το επίδομα χρόνου υπηρεσίας και το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών, τα οποία περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου. Ετσι με τις νέες ρυθμίσεις που έχουν συμπεριληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, επέρχονται οι εξής μισθολογικές ρυθμίσεις:

Πρώτον, το όριο των ωρών απογευματινής υπερωριακής εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 20 ώρες μηνιαίως ανά υπάλληλο. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει μάλιστα να αναπροσαρμοστούν όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις του έχουν εκδοθεί πριν από την 1η Ιουλίου 2011.

Δεύτερον, από την 1η Ιουλίου 2011 και έως τη θέσπιση του νέου μισθολογίου, αναστέλλονται οι διατάξεις που προβλέπουν μισθολογική ωρίμανση ή μισθολογική προαγωγή για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιουλίου 2011 οι υπάλληλοι παραμένουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχουν ή δικαιούνται μέχρι την 30η Ιουνίου 2011, «χωρίς να είναι δυνατή η εξέλιξή τους στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο, ακόμη κι αν συμπληρώσουν, μετά την ημερομηνία αυτή (1-7-2011) τον απαιτούμενο προς αυτό χρόνο».

Τρίτον, από την 1η Ιουλίου 2011 αναστέλλεται η χορήγηση επιπλέον ποσοστού 4% στο επίδομα χρόνου υπηρεσίας. Η ρύθμιση αυτή αφορά τους δικαστικούς, τους νοσοκομειακούς, τα μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων, τους διπλωματικούς υπαλλήλους, τους αρχιερείς, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κ.λπ

Τέταρτον, από την 1η Ιουλίου 2011 αναστέλλονται οι διατάξεις που προβλέπουν μισθολογική προαγωγή (δεν αφορά τη χορήγηση νέων αποδοχών λόγω βαθμολογικής προαγωγής) των αμειβόμενων με ειδικά μισθολόγια, όπως είναι οι δικαστικοί, τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και οι γιατροί του ΕΣΥ.

Πέμπτον, αναστέλλονται οι διατάξεις που προβλέπουν μισθολογική ωρίμανση (π.χ. τριετίες, πολυετίες) και προαγωγή για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ που μισθοδοτείται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή κοινές υπουργικές αποφάσεις ή διαιτητικές αποφάσεις πέραν του ν. 3205/2003. Όλοι οι ανωτέρω θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τις αποδοχές που αντιστοιχούν στα μισθολογικά κλιμάκια ή στις μισθολογικές ωριμάνσεις (π.χ. χρονοεπίδομα, τριετίες, πολυετίες) και προαγωγές που κατέχουν η δικαιούνται μέχρι την 3οη Ιουνίου 2011.

2: ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ: Στο ενιαίο εκκαθαριστικό θα αποτυπώνονται κατά περίπτωση οι έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης, επιτηδεύματος και αντικειμενικών δαπανών, οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής: 

-· Εισφορά αλληλεγγύης: Επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από

12.000 ευρώ, με συντελεστές 1% έως και 4%. Η εισφορά για όσους έχουν δηλώσει εισοδήματα μεταξύ 12.000-20.000 ευρώ θα είναι από 121 έως 200 ευρώ, για εισοδήματα πάνω από 20.000 και ως 50.000 ευρώ, διαμορφώνεται σε 408-1.000 ευρώ, για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ θα κυμανθεί από 1.500 έως

3.000 ευρώ και για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, από 4.000 ευρώ και πάνω.

-· Τέλος επιτηδεύματος: Από 300 ευρώ θα πληρώσουν περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το τέλος επιτηδεύματος θα πληρώσουν και οι εργαζόμενοι που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και αμείβονται με μπλοκάκι, ακόμη και όσοι είχαν πέρυσι το μπλοκάκι τους σε αδράνεια.

--· Έκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες: Επιβάλλεται με συντελεστή 5% επί του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης σε όσους κατέχουν επιβατικά αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά, σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες.

3. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Νέος γύρος ανατροπών στο ασφαλιστικό ξεκινά απο τον Σεπτέμβριο με διπλές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, περικοπές στις αναπηρικέςσυντάξεις και στο ΕΚΑΣ καθως και με αναθεώρηση της λίστας των βαρέων-ανθυγιεινων επαγγελμάτων. Ειδικότερα:

NEO EKAΣ(Επίδιμα Κοινωνικής Αλληλεγγυης Συνταξιουχων). Με 7 νέες προϋποθέσεις θα χορηγηθεί, από φέτος, το ΕΚΑΣ στους πραγματικά χαμηλοσυνταξιούχους. Τις αλλαγές που έχουν στόχο να «κόψουν» την καταβολή ΕΚΑΣ από εισοδηματίες - χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και από αλλοδαπούς που δεν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη. Με βάση την εγκύκλιο που εκδόθηκε και τίθεται σε άμεση εφαρμογή σύμφωνα με το νέο νόμο για το ΣΕΠΕ (ν. 3996/11):

Θα συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια τα ποσά που απαλλάσσονται ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο (π.χ. από ενοίκια, καταθέσεις κ.ά.).

Τίθεται ως προϋπόθεση για την καταβολή του ΕΚΑΣ η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Οσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη θα εισπράττουν τα 2/3 του ΕΚΑΣ (-33,35%).

Καθιερώνεται ΕΚΑΣ ύψους 30 ευρώ για εισοδήματα από 8.472,10 μέχρι 9.200 ευρώ.

Αναπροσαρμόζονται τα εισοδηματικά κριτήρια (με αύξηση 1,4%) ενώ από το 2012 προβλέπεται η αύξησή τους, ανάλογα με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Επιβάλλεται ποινή (παρακρατούνται όσα αχρεωστήτως έχουν καταβληθεί στο διπλάσιο από το ποσό της κύριας σύνταξης και σε 6 μηνιαίες δόσεις) σε όσους εισπράττουν ΕΚΑΣ από 2 ταμεία.

Αναδρομικά από την 1η Μαΐου κάθε χρόνου θα «κόβεται» η καταβολή του ΕΚΑΣ σε όσα πρόσωπα διαπιστώνεται ότι δεν το δικαιούνται 

Οι προϋποθέσεις για την καταβολή του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (πλην ΟΓΑ και ΝΑΤ) είναι, σε ό,τι αφορά το όριο ηλικίας και τα εισοδηματικά κριτήρια (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2010, δηλ. εισοδήματα του 2009) οι παρακάτω:

1. Να έχουν συμπληρώσει την 1/1/2011 το 60ό έτος της ηλικίας, αν είναι συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου (δεν απαιτείται η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας στις περιπτώσεις συνταξιούχων αναπηρίας και παιδιών που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους). Σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος την 1/1/2011, το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου συμπλήρωσαν το 60ό έτος.

2. Να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

3. Να έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και επιδόματα έως και

8.472,09 ευρώ. Αφαιρούνται μόνο ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, η ισόβια σύνταξη και τα προνοιακά βοηθήματα του υπουργείου Υγείας.

Αντιθέτως, συνυπολογίζονται το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, το επίδομα παραπληγίας - τετραπληγίας, το καθαρό ποσό από μισθούς και συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης και τα ποσά στρατιωτικής σύνταξης που χορηγούνται σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου.

4. Να έχουν συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα έως 9.884,11 ευρώ.

5. Να έχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα έως 15.380,90 ευρώ.

6. Να μην υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης μαζί με τα επιδόματα (εκτός από τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας).

7. Για τη χορήγηση του νέου ΕΚΑΣ των 30 ευρώ, θα πρέπει το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να είναι από 8.472,10 ευρώ μέχρι 9.200,00 ευρώ, το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ και το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, το ποσό των 13.500 ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά ΕΚΑΣ χορηγούνται σε όσους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας λαμβάνουν πλήρη σύνταξη. Αν λαμβάνουν σύνταξη μειωμένη (είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί σε όριο ηλικίας μικρότερο του πλήρους ή με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο εκείνου που προβλέπεται για χορήγηση ολόκληρης της σύνταξης) το ΕΚΑΣ το οποίο θα καταβάλλεται θα είναι τα 2/3 των πλήρων ποσών ΕΚΑΣ.

Παραδείγματα

-Αν ο συνταξιούχος έχει συνταξιοδοτηθεί πριν από τα 65 και δικαιούται ΕΚΑΣ 230 ευρώ, θα εισπράττει 153 ευρώ.

-Αν δικαιούται ΕΚΑΣ 57,50 ευρώ, θα εισπράττει 38,33 ευρώ.

-Αν δικαιούται το ΕΚΑΣ των 30 ευρώ, θα εισπράττει 20 ευρώ. Ειδικά για τις περιπτώσεις συντάξεων αναπηρίας, αν ο συνταξιούχος με αναπηρία σε ποσοστό 80% - δικαιούχος ΕΚΑΣ επανακριθεί από τις υγειονομικές επιτροπές τον Οκτώβριο του 2011 με νέο ποσοστό αναπηρίας 67%, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει πλήρες ποσό ΕΚΑΣ το τρέχον έτος και η μείωση, κατά το 1/3 του δικαιούμενου ποσού, θα γίνει για το ΕΚΑΣ του 2012.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ: Ρύθμιση για τη μείωση των ποσών που θα χορηγούν, από την 1/1/2012, τα ελλειμματικά επικουρικά ταμεία προωθει το υπουργειο Εργασιας.

Παράλληλα μείωση έρχεται από το Σεπτέμβριο στις επικουρικές συντάξεις, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να παρακρατείται η κλιμακωτή (3% - 10%) εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ και, ταυτόχρονα, Την επικαιροποίηση των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία (που είχαν ολοκληρωθεί για το 95% των ταμείων δείχνοντας ένα έλλειμμα, για φέτος, της τάξης των 750 εκατ. ευρώ με βάση τα δεδομένα του '08) προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ.Κουτρουμάνη. Η επικαιροποίηση θα γίνει, όπως υπογραμμίζεται στη σχετική απόφαση, λόγω της διεθνούς υποχρέωσης «να χρησιμοποιηθεί ως έτος βάσης το 2010». Η στενότητα χρόνου και προσωπικού υποχρεώνει το υπουργείο να αναθέσει τις μελέτες αυτές απ΄ ευθείας σε ανάδοχη αναλογιστική εταιρεία η οποία θα προσαρμόσει τα στοιχεία (για τα μελλοντικά ελλείμματα) και θα καθορίσει τα μέτρα που απαιτείται να ληφθούν (μειώσεις καταβαλλόμενων συντάξεων και νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχούς) για τα ταμεία ΕΤΕΑΜ (του ΙΚΑ), ΤΕΑΥΕΚ(εμποροϋπαλλήλων), ΤΕΑΔΥ (επικουρικό δημοσίων υπαλλήλων) Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ΟΑΠ - ΔΕΗ, Ταμείο Αρωγής Προσωπικού ΟΤΕ, ΤΑΔΚΥ (δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων) και ΤΕΑΠΟΚΑ (εργαζομένων σε ταμεία και συνδικάτα).

Κατα το υπουργειο Εργασιας το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων θα ξεπεράσει τα 750 εκατομμύρια ευρώ και με την εισφορά στις συντάξεις περίπου 236.000 συνταξιούχων που εισπράττουν ποσά πάνω από 300 ευρώ θα επιχειρηθεί να «καλυφθούν» τα ταμειακά ανοίγματα. Πρόβλημα βιωσιμότητας υπάρχει και για τα εφάπαξ (έχουν παραγγελθεί αντίστοιχες μελέτες, παρά τις πρώτες μειώσεις που τρέχουν και είναι 10% για το Δημόσιο και 15% για το ταμείο της ΔΕΗ). Το μεγαλύτερο έλλειμμα (περί τα 2 δισ. ευρώ) αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ(Ταμειο Πρόνοιας) με 50.000 συνταξιούχους να περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ. Άλλο ένα ελλειμματικό ταμείο, το Επικουρικό της ΕΥΔΑΠ, εντάσσεται από την 1η Οκτωβρίου στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ (Επικουρικό ΙΚΑ). Η διακοπή της καταβολής των επικουρικών συντάξεων στους 3.700 συνταξιούχους της ΕΥΔΑΠ είχε ανακοινωθεί πριν από ένα εξάμηνο και η συγχώνευση με το ΙΚΑ ήταν η μόνη λύση. Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται επίσης τα ταμεία επικούρισης των ιδιωτικών υπαλλήλων, της Εθνικής, της Εμπορικής και της πρώην ΕΤΒΑ καθως και στο ΤΑΝΜΠΥ(ναυτικών πρακτόρων). Το ταμείο υγείας του ΗΣΑΠ ρευστοποίησε κρατικό ομόλογο πριν απο τη λήξη του για να καλύψει παροχές υγείας, ενώ με τέσσερις μήνες καθυστέρηση παίρνουν το εφάπαξ οι υπάλληλοι της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις αυτών των ταμείων που στενάζουν από τα ελλείμματα θα μειωθούν σταδιακά 5% έως και 40% από το 2012, που θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς στις επικουρικές κατ' επιταγή του μνημονίου.

Αντιθετα δεν θα υπάρξουν μειώσεις στο ΤΕΑΔΥ(επικουρικο δημοσίου), στο ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές, στους ΟΤΑ,

-ΕΡΓΟΣΗΜΟ: Το "εργόσημο" θα ξεκινησει απο τον Σεπτέμβριο θα αποτελεί στο εξής το μόνο τρόπο καταβολής των αμοιβών για περιστασιακή εργασία και στοχεύει στην ένταξη σε καθεστώς ασφάλισης των οικόσιτων εργαζομένων (καθαρίστριες, κηπουροί) ή εργατών γης, οι οποίοι εργάζονται μέχρι σήμερα ανασφάλιστοι και ο αριθμός τους υπερβαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις 250.000. Πρόκειται για "κουπόνι", το οποίο ο εργοδότης θα μπορεί να προμηθεύεται από 600 σημεία σε όλη τη χώρα, τράπεζες και ΕΛΤΑ, με το οποίο θα καταβάλει το τίμημα της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο και στη συνέχεια ο εργαζόμενος θα μπορεί να το εξαργυρώνει. Σε δεύτερο χρόνο, η διανομή του "εργόσημου" θα μπορεί να γίνεται και από τα σούπερ μάρκετ. Κατά την εξαργύρωση του "εργόσημου", θα παρακρατούνται οι εισφορές για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Το μόνο που απαιτείται είναι ο ΑΜΚΑ, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του εργοδότη και του εργαζόμενου. Από την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Εργασίας προσδοκά επιπλέον έσοδα για τα Ταμεία, ύψους 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.

-ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Από 1ης Σεπτεμβρίου εξάλλου, μπαίνει σε εφαρμογή η "κάρτα εργασίας", όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα. Με την "κάρτα εργασίας", η οποία αντικαθιστά την κάρτα που υποχρεούνται να "χτυπούν" οι εργαζόμενοι κατά την προσέλευση και την αποχώρησή τους, απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζομένου. Η "κάρτα εργασίας" βασίζεται στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης των εργαζομένων, (ΑΜΚΑ), ενώ το "σύστημα", θα είναι διασυνδεμένο με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι ο ηλεκτρονικός έλεγχος του ωραρίου και κάθε εργασιακής μεταβολής.

-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ANAΠΗΡΙΑΣ: Από την 1η Σεπτεμβρίου επίσης, ξεκινά η εφαρμογή του νέου συστήματος εξέτασης των συντάξεων αναπηρίας, με τη συγκρότηση νέων επιτροπών στις οποίες θα μετέχουν 1.000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων που θα επιλέγονται με κλήρωση και θα είναι αμειβόμενοι. Με τον τρόπο αυτό θα αποκλειστεί κάθε δυνατότητα συναλλαγής καθώς το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι περισσότερες από 60.000 χορηγούνται σε υγιείς ασφαλισμένους ή σε ασφαλισμένους των οποίων οι παθήσεις δεν δικαιολογούν σύνταξη αναπηρίας. Οι συνταξιούχοι αναπηρίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 400.000 και αντιπροσωπεύουν το 14,5%, των συνταξιούχων συνολικά, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που κυμαίνεται στο 7%-8%. Η μέση ηλικία των συνταξιούχων αναπηρίας είναι δέκα χρόνια κάτω από τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης λόγω γήρατος και μπορεί να "κερδηθεί" με πολύ λίγα ένσημα. Το 30% των συντάξεων έχουν δοθεί με λιγότερα από 3.000 ένσημα. Το μέσο καταβαλλόμενο ποσό αναπηρικής σύνταξης είναι 517 ευρώ. Το νέο καθεστώς θα είναι ενιαίο για όλα τα Ταμεία ενώ συγκροτείται και Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, το οποίο θα αναλάβει την επανεξέταση των συντάξεων αναπηρίας που δεν είναι οριστικές. Εν συνεχεία και σταδιακά, θα επανεξετασθούν όλες οι συντάξεις. Το Υπουργείο Εργασίας προσδοκά ότι από το "ξεκαθάρισμα" των αναπηρικών θα εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ έως το 2015

-ΒΑΡΕΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: Οσον αφορά στην αναθεώριση της λιστας για τα βαρέα-ανθυγιεινά επαγγελματα(ΒΑΕ) αναμένεται να δοθεί το ΟΚ απο την τροικα.

Toυλάχιστον 120.000 εργαζόμενοι αναμένεται να δουν την έξοδο από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, σύμφωνα με τον προτεινόμενο κατάλογο. Ο αριθμός όσων υπάγονται σε αυτά αναμένεται να διαμορφωθεί σε 400.000-420.000. Σήμερα στα βαρέα είναι ασφαλισμένοι 538.234 (394.817 άνδρες και 143.417 γυναίκες). Η μεγαλύτερη κατηγορία εργαζομένων που θα βρεθούν εκτός λίστας είναι οι 60.000 διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη βαριά βιομηχανία, τη χημική και τη φαρμακοβιομηχανία. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει δέσμευση απέναντι στην τρόικα για συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων που πρέπει να περιλαμβάνει η λίστα, και η τελική ρύθμιση θα γίνει με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια.

Σημειωνεται οτι απο την 1.1.2011 με πέντε εισφορές -δύο υπέρ του ΟΑΕΔ (για την ανεργία) και τριών υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων (για τις συντάξεις)- υποχρεώνονται οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι να στηρίξουν τα ελλειμματα των ασφαλιοστικων ταμεων. Ετσι με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, από 1ης Αυγούστου:

1. Μηνιαία εισφορά 10 ευρώ υπέρ του νεοσύστατου στον ΟΑΕΔ κλάδου ανεργίας για τους αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ). Η εισφορά θα αρχίσει να παρακρατείται από αυτό το μήνα από όλους τους ενεργούς αυτο-απασχολού­μενους ασφαλισμένους των παραπάνω ταμείων και θα υποστηρίξει την (υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια) καταβολή βοηθήματος, από τον Οκτώβριο και μετά, σε όσους θα χάνουν το επάγγελμά τους.

2. Νέα αυξημένη εισφορά (+0,50% για τον εργοδότη και +0,50% για τον εργαζόμενο) επί των μισθών στον ιδιωτικό τομέα υπέρ του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ.

3. Αυξημένες παρακρατήσεις τύπου ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. Οι μηνιαίες εισφορές θα είναι 6% (αντί 4%) για σύνταξη από 1.700 ευρώ - 2.000 ευρώ, 7% (αντί 5%) για σύνταξη 2.000,01 ευρώ - 2.300 ευρώ, 9% (αντί 6%) για σύνταξη από 2.300,01 ευρώ - 2.600 ευρώ, 10% (αντί 7%) για τη σύνταξη από2.600,01 ευρώ - 2.900 ευρώ, 12% (αντί 8%) για σύνταξη από 2.900,01 ευρώ - 3.200 ευρώ, 13% (αντί 9%) για σύνταξη 3.200,01 ευρώ - 3.500 ευρώ και 14% (αντί 10%) για τη σύνταξη από 3.500,01 ευρώ και πάνω.

4. Παρακρατήσεις, με βάση τα παραπάνω ποσοστά, θα επιβληθούν από αυτό το μήνα και στις συντάξεις (σε υποκατάσταση της κύριας) που εισπράττουν οι τραπεζοϋπάλληλοι - συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ.

5. Πρόσθετη εισφορά 6% - 10% θα παρακρατείται, από τις συντάξεις των 1.700 ευρώ και πάνω όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία κάτω των 60 ετών (εξαιρούνται όσοι έχουν υποχρεωτικά αποστρατευτεί, οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας και μητέρες με ανήλικα). Η εισφορά είναι 6% για συντάξεις από 1.700,01 ευρώ έως 2.300 ευρώ, 8% για συντάξεις από 2.300,01 ευρώ έως 2.900 ευρώ και 10% για συντάξεις από 2.900,01 ευρώ και πάνω.